Новини. Події

02.02.2022
Результати фотоконкурсу від Центру екологічної інформації
Центр екологічної інформації бібліотеки Гончара радий оголосити про завершення фото-конкурсу до Дня ...

Детальніше...

02.02.2022
Гончарівка роздає подарунки
На початку тижня співробітники Центру екологічної інформації бібліотеки Гончара завітали до Херсонської ...

Детальніше...

30.01.2022
Глядачі Гончарівки у захваті від фільму «Без тями від зброї»
За кілька днів до показу ми довго вагалися, яку ж стрічку обрати. Але фільм "Без тями від зброї" ...

Детальніше...

Всі новини

Голосування
Як Ви ставитесь до бродячих тварин в місті?







Випадкове фото



Всі новини

Хатнє компостування. Перші кроки

03.05.2020
 

Презентація, Хатнє компостування. автор: Екоцентр

Якщо Ви вже сортуєте папір та пластик, й це вже стало більш менш звичною для Вас й родини справою, то це означає, що Ви готові до наступних кроків сучасної людини, яка прагне контролювати власний негативний вплив на природу.
Поговоримо про компостування у квартирних умовах. Що то є та для чого воно? Які є варіанти, та що може допомогти переробляти харчові відходи ? Якщо Ви націлилися компостувати на роботі, частина цієї інформації також буде Вам корисною. Виникатимуть питання - пишіть в коментарях, будемо спільно шукати відповіді. Адже це творчий процес , де важливо врахувати всі нюанси, щоб компостування плавно влилося у Ваше життя.
Перед початком нагадаємо:
-по перше, впроваджувати щось нове краще поступово та з розумінням мети - для чого особисто мені зараз щось змінювати у своєму житті? Саме розуміння мети вкрай необхідне на шляху будь-яких змін. Саме воно не дозволяє зупинятися на довго та раз за разом спонукає аналізувати: що пішло не так та що з цим я можу зробити?
- по друге, якщо Ваше рішення взяти під контроль обсяги щоденного сміття усвідомлене, то реалізація хатнього сортування та свідоме споживання неодмінно буде приносити задоволення. Адже Ви прогресивні й можете собі дозволити турботу не лише про себе, але і про власну планету.

Компост – органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин завдяки живим істотам.


У 2020 році починає працювати перша станція громадського компостування (м. Львів), перед тим, у серпні 2018 перші кроки вже зроблено в Броварах (компостер для ОСББ). І на цьому все. Досі не впроваджено правил чи інфраструктури. Це робить процес доволі творчим.

Трохи забігаючи вперед розглянемо питання, що робити з тим компостом потім? Якщо все піде за планом (а воно рано чи пізно неодмінно піде) Ви регулярно отримувати органічні добрива. Тож потрібно зорієнтуватися куди дівати все це добро.

  • підживлювати кімнатні рослини (якщо маєте чимало рослин, чи не багато компосту);
  • взяти шефство над клумбою чи газоном у дворі (або вивозити до парку на дачу);
  • його можна роздати серед тих хто займається рослинами;
  • реалізовувати (наприклад через інтернет чи серед сусідів-знайомих, це може навіть бути мінібізнесом Ваших дітей).


Називають різні цифри (в залежності від кількості людей в родині, від харчових звичок, пори року), але орієнтовно наше сміттєве відро складається десь з 50-70% органіки. І ця органіка створює чимало проблем. Накопичуюсь вона псується, смердить, тече, псує вторсировину, а потрапляючи на звалище стає ще причиною пожеж та джерелом інфільтрату (сміттєвий, хімічний «коктейль»). Під час гниття органіка утворює газ метан, що у 20 разів шкідливіший для клімату ніж СО2, до того ще й самозаймистий. Пожежі на звалищах – то велика біда, (горить пластик, елементи живлення, електросміття, меблі, синтетичний одяг) на яку ми з вами впливаємо щодня. Докладаючи зусиль на вирішення проблеми або навпаки інвестуємо у знищення розраховуючи, що «саме мені вистачить».
Тут важливо зрозуміти. Утриматися не вийде. Щодня обираємо або/або.

Засоби хатнього компостування 

Основними засобами є:

  • відро для компостування
  • прилади утилізації органіки
  • компостування хробаками
  • інше (сушка, експорт)

1) Відро для компостування (саморобні, ФМ компостери). Потребують придбання додаткових елементів, що запускають переробку харчових залишків. Мають певні обмеження у речовинах компостування. Наприклад органіку тваринного походження в них не переробляють. Після накопичення потрібен вулична фаза докомпостування. Хтось вивозить до друзі у компост, хтось закопує у ґрунт (клумби, в парках). Відро орієнтовно коштує 330 грн, + бактерії (рідкі чи сухі).
2) Прилади утилізації органіки
Автоматичні прилади – роблять майже все самі. На виході отримуєте готові добрива. Але ці прилади настільки ще дороговартісні, що ми лише ними милуємося, спостерігаючи за рухом галузі. Можуть бути корисні для приватних господарств, що надають туристичні послуги, закладів де є харчування. Вони є дуже різні, у презентації є відео, на якому демонструєтеся принцип їх роботи.
Спеціальні подрібнювачі – теж чимало коштують, але в наших широтах більш поширенні. Встановили під кухонною раковиною, увімкнули воду й все. Ніякого смороду та неприємностей. Все подрібнюється й змивається в каналізацію. Тут є відкритим питанням чи може це стати масовим методом переробки залишків? Наразі ніяких обмежень чи рекомендацій не існує.
3) Компостування хробаками
Можна придбати/зробити будиночок для хробачків (система сполучених ящиків) додатково придбати хробачків та спробувати. Щоб зрозуміти комфортно Вам разом чи ні. Живі істоти вимагають певних умов існування, тому тут варто ретельно вивчити досвід інших. Свого часу в Полтаві працював такий компостер, тож якщо змогли вони, вийде й у Вас. Варто спробувати.
+ компостують без перерви;
+ отримуєте якісні вже готові до використання добрива;
- можна порушити умови, хробаки загинуть;
- на довго більше ніж 5-7 днів їх не полишиш;
- займають певне місце;
Можуть завестися мошки.
4) Інше
Які ще є варіанти?
• Громадський компостер для ОСББ
• Друзі з компостною купою
• сушити органіку, морозити
вимагати від влади дій по впровадженню системи сортування


Найчастіше щодо компостування ставлять питання щодо запаху. Є? Немає? Він у певних випадках є, але якщо діяти вірно його не буде. Принаймні він буде меншим ніж від сміттєвого відра. Вермікомпостер пахне майже звичайною землею (додається торф). Відра компостери – мають щільну кришку (відкривають їх раз/два рази на день) й прикриваючи щоразу свіжою порцією органіки зупиняє розповсюдження неприємних запахів.

Відповідно до європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства, безпечні — відвозитися на полігони ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом, тобто органіка.

Тобто рано чи пізно компостування увійде у наше життя. Добре коли щось нове з'являється саме з нашої згоди й, з нашого розуміння, що це відповідає нашим цілям й нашим потребам.
Якщо основи хатнього компостування вас не налякали – скоріш до дій!

 





Екологічний календар