Новини. Події

21.02.2024
Через війну популяція зубрів значно скоротилася
Національний природний парк “Залісся”, що в Київській області понад місяць перебував під ...

Детальніше...

17.02.2024
Результати роботи застосунку ЕкоЗвгроза
На початку повномасштабного вторгнення рф було створено вебресурс та мобільний застосунок ЕкоЗагроза ...

Детальніше...

05.02.2024
Окупанти знов вбивають тварин лівобережжя
Нещодавно мережу сколихнули світлини, на яких російські окупанти позують з мертвими тваринами, вочевидь ...

Детальніше...

Всі новини

Голосування
Як Ви ставитесь до бродячих тварин в місті?







Випадкове фото



Протокол № 3
Засідання Громадської екологічної ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області від 20 жовтня 2011 року

Присутні: Повноважні представники 7-ми громадських організацій, і зокрема: Карпенко І.І., Озерицька І.М.,– Херсонське обласне товариство захисту тварин і росин „Вірні друзі”; Романенко Г.М., Лушпінський Р.О. – ХОО Всеукраїнського об`єднання ветеранів; Колісниченко В.С. - Херсонське обласне товариство Соборного козацтва України „Січ”; Ідаятов В.А. - Херсонське обласне об`єднання Всеукраїнської Екологічної Ліги; Бичковський Ю.О. – Херсонська обласна організація «Ліга власників службово-спортивних собак»; Баландін В.М. – Херсонська обласна організація Спілки кооператорів та підприємців України; Щепьоткіна Л.В. - Херсонська міська громадська організація «Безпосереднє народовладдя».
Запрошені:
- Смоліна О.І. – керівник центру екологічної інформації Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара,
- Дігтяренко А.В. – голова Херсонської МГО «Херсонська перспектива».

Засідання відкрив голова Екоради Г.Романенко і поінформував, що певна перерва в засіданнях Екоради була викликана переглядом підходів до формування оновленого складу Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України, проведенням її установчих – звітно-виборчих зборів лише в липні 2011 року та затвердженням відповідного Положення про Громадську раду Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України лише у вересні поточного року. Проте і до сьогодні зазначене Положення Мінприроди України не погоджене, і це певним чином блокує роботу.
Попри зазначене, чергове засіданні Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України має відбутися 10 листопада 2011 року і виникла ціла низка питань як організаційно-правового рівня забезпечення фінансової підтримки роботи екологічних громадських організацій (в тому числі – в регіонах), так і таких, що мають бути винесеними нами на всеукраїнський рівень.

Тож до порядку денного було запропоновано внести наступні питання:
1. Інформація про останні організаційні рішення щодо діяльності Екоради України, регіональних рад та фінансування громадських організацій в 2012 році.
2. Про правові порушення Херсонської міської влади щодо прийняття генерального плану розвитку Херсона – шляхи вирішення проблеми.
3. Про протиправні дії Херсонської міської влади та КП «Гарантія» по відношенню до безпритульних тварин – проблеми та шляхи вирішення.
4. Про захист «берегових водоохоронних зон» - проблеми м. Херсона, с. Залізного Порту та інш.
5. Про підготовку до «круглих столів» з еколого-ресурсних проблем регіону.
6. Різне. Про розширення складу Екоради.
З огляду на практику проведення засідань Екоради Романенко Г.М. запропонував розпочати засідання з розгляду заяви про вступ до Екоради ще однієї організації, а потім чітко витримати запропонований порядок денний.
Дана пропозиція була підтримана одноголосно і в подальшому порядок денний розглядався за запропонованою схемою

1. Г.М.Романенко поінформував, що до Екоради надійшла заява від Херсонської міської громадської організації «Херсонська перспектива» з усіма необхідними документами відповідно до вимог затвердженого у лютому-місяці Положення про Екораду, представив голову цієї організації Дігтяренко Алу Василівну, і запропонував прийняти зазначену організацію, яка є свого роду правозахисною громадською установою і має певний досвід юридичного супроводу процесів захисту прав громадськості, в тому числі і в природоохоронній сфері, до складу Екоради.
В обговоренні питання взяли участь Колісниченко В.С., Карпенко І.І., Бичковський Ю.О. та Лушпінський Р.О., які підтримали зазначену пропозицію, підкресливши і вже певний позитивний суспільний резонанс щодо діяльності ХМГО «Херсонська перспектива», і потребу посилити саме юридично-правову складову роботи Екоради. Тому було запропоновано визначити представника ХМГО «Херсонська перспектива» Дігтяренко А.В. і координатором цього напрямку роботи в Екораді.
Рішення підтримати озвучені пропозиції було прийнято одноголосно.

2. Г.М.Романенко поінформував, що на сьогодні на рівні Міністерства юстиції України проходять певні переговори з представниками громадськості щодо внесення змін до Постанови КМУ № 996 від 3 листопада 2010 р. “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”, оскільки зазначена постанова в певних позиціях не відповідає ні вимогам часу, ні європейським підходам до посилення та підтримки громадської складової в процесах управління суспільним життям країни.
З огляду на зазначене, враховуючи статус установ, що створювались відповідно до Законом ратифікованої Оргуської конвенції, Екоради всіх рівнів «заново створювались» за умов певного недотримання вимог Постанови КМУ № 996.
В той же час сам це і спровокувало потреби перегляду певних положень зазначеної постанови, а також форсування питань фінансової підтримки громадського екологічного руху.
Зазначене питання посилене прийняттям Кабінетом Міністрів України Постанови від 12 жовтня 2011 р. № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених
громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка».
З огляду на зазначене запропоновано відпрацювати два проекти-запити щодо виконання екологічною громадськістю області питань збереження та розширення територій зелених насаджень в м. Херсоні та вирішення питань створення відповідних до вимог чинного законодавства умов поводження з безпритульними тваринами.
В обговоренні питання взяли участь Карпенко І.І., Бичковський Ю.О., Щепьоткіна Л.В., Дігтяренко А.В..
Інформація була прийнята до відома, пропозиції було прийнято одноголосно.

3. З питання «Про правові порушення Херсонської міської влади щодо прийняття генерального плану розвитку Херсона – шляхи вирішення проблеми» Г.М.Романенко поінформував, що 30 вересня 2011 року Херсонська міська рада прийняла рішення про затвердження Генерального плану розвитку Херсона, проігнорувавши (відхиливши) перед тим цілу низку протестів та приписів прокуратур та контрольно-інспектуючих установ.
З огляду на зазначене, враховуючи неможливість вирішити питання простим громадським впливом на порушників природоохоронного законодавства, пропонується зробити відповідні звернення:
- до голови Херсонської обласної державної адміністрації з проханням задіяти обласні природоохоронні установи для подання судових позовів до міської влади з приводу прийняття протизаконних рішень та скасування у судовому порядку цих протизаконних рішень;
- до Генеральної прокуратури України та Міністерства екології та природних ресурсів України (за підтримки Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України) з проханням вжити відповідних заходів впливу до порушників природоохоронного законодавства та визначитись щодо бездіяльності керівників регіональних природоохоронних установ, які дозволили прийняти протизаконні рішення.
В обговоренні питання взяли участь Бичковський Ю.О., Ідаятов В.А., Щепьоткіна Л.В., Дігтяренко А.В., Лушпінський Р.О..
Було підкреслено, що зазначене питання вже розглядалось 31 серпня 2010 року, робились подання і від громадськості, і від обласної влади. В даному випадку громадськість має ініціювати вирішення зазначеного питання у судовому порядку.
Інформація була прийнята до відома. Рекомендовано голові Екоради Г.М.Романенку підготувати відповідні подання з належними документами-додатками, доповісти з даного питання на найближчому засіданні Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України.
Пропозиції було прийнято одноголосно.
4. З питання «Про протиправні дії Херсонської міської влади та КП «Гарантія» по відношенню до безпритульних тварин – проблеми та шляхи вирішення» Екораду поінформували Карпенко І.І. та Бичковський Ю.О.. Було зазначено, що міською владою систематично порушується Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження". В місті почав роботу притулок–«карантинний майданчик» для регулювання чисельності безпритульних тварин за адресою вул. Бурназяна, 14А, створений КП "Гарантія". Проте діяльність самого КП "Гарантія" не узаконена, відповідних дозволів та ліцензій воно не має, тож і роботи на території притулку–«карантинного майданчику» ведуться з грубими порушеннями чинного законодавства. Зазначений «притулок» не одержав дозволу на роботу від міського управління ветеринарної медицини, оскільки ветеринарно-санітарні умови утримання тварин не відповідають чинному законодавству, умови для проведення евтаназії не створені, відсутня ліцензія на утилізацію трупів тварин. Окрім того, немає документів, що посвідчують право на володіння земельною ділянкою, відсутня проектна документація, будь-яка екологічна експертиза по зазначеному об’єкту не проводилась. Державна екологічна інспекція зробила КП "Гарантія" припис на усунення порушень екологічного законодавства. Ветеринарне управління надало припис на припинення діяльності, пов’язаної з проведенням відлову, карантинування, евтаназії та утилізації безпритульних тварин до приведення умов діяльності «притулку» до вимог чинного законодавства. Санітарно-епідеміологічна служба також надала припис на призупинення роботи. Тим часом КП "Гарантія" ігнорує надані приписи та продовжує позазаконні роботи. Більш того, представники керівництва міста та певних установ, які вірогідно «кришують» позазаконну діяльність КП "Гарантія", вже почали «тиснути» і погрозами, і попередженнями про «можливі наслідки» як на представників громадськості, так і на представників деяких інспектуючих установ, зокрема міського управління ветеринарної медицини.
З огляду на зазначене було запропоновано також зробити відповідні звернення до голови Херсонської обласної державної адміністрації, Генеральної прокуратури України та Міністерства екології та природних ресурсів України (за підтримки Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України).
Інформація була прийнята до відома. Рекомендовано Карпенко І.І. та Бичковському Ю.О. у найкоротший термін підготувати комплекти фактажу-документів, як відповідних додатків до зазначених подань, а також пропозиції до проекту-запиту на фінансування заходів із створення в Херсоні відповідних до вимог чинного законодавства умов поводження з безпритульними тваринами.
Пропозиції було прийнято одноголосно.

5. З питання «Про захист «берегових водоохоронних зон» - проблеми м.Херсона, с. Залізного Порту та інш.» інформували Колісниченко В.С. та Дігтяренко А.В.. Зокрема, вони зазначили:
- вже більш ніж півроку йде засипка будівельним сміттям берегу Дніпра за умовною адресою в. Кременчуцька 1. Звернення до відповідних природоохоронних установ, і зокрема до Державної екологічної інспекції в Херсонській області, засвідчили, що вони просто «кришують» зазначені протиправні дії – іншим пояснити зволікання у забороні цього вандалізму та притягненні до відповідальності порушників закону неможливо.
- аналогічно протиправними скидами, за певними даними, що потребують додаткової перевірки, забруднюється морська прибережна акваторія в районі с. Залізний Порт оздоровчим закладом «Маяк», що належить обласному підприємству УТОС. І знову ж, простежується «небажання» відповідних природоохоронних установ рішуче боротися з такими явищами.
Враховуючи зазначене запропоновано також зробити відповідні звернення до голови Херсонської обласної державної адміністрації, Генеральної прокуратури України та Міністерства екології та природних ресурсів України (за підтримки Громадської ради Всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів України).
Інформація була прийнята до відома. Рекомендовано Дігтяренко А.В. та Колісниченку В.С. у найкоротший термін підготувати комплекти фактажу-документів, як відповідних додатків до зазначених подань.
Пропозиції було прийнято одноголосно.

6. З питання «Про підготовку до «круглих столів» з еколого-ресурсних проблем регіону» Г.М.Романенко поінформував, що на сьогодні за всіма показниками Херсонщина перебуває на останніх місцях і причиною тому є об’єктивні фактори втрати еколого-ресурсного потенціалу у багатьох сферах суспільного виробництва. Вже кілька останніх років ставиться питання про визнання області депресивною, і в тій чи іншій мірі це визнається і представниками вищих органів державної влади, але досі ми будуємо свої плани на майбутнє на засадах старих розумінь ситуації.
Саме тому зараз розпочато процес виходу на реалістичність бачення причин втрат еколого-ресурсного потенціалу та відповідних показників соціально-економічного стану області, і вже завтра, 21 жовтня, в облдержадміністрації відбудеться робочий круглий стіл «Проблеми втрат еколого-ресурсного потенціалу області, як основи її соціально-економічного розвитку: причини, наслідки, шляхи подолання, стратегія сталого розвитку та прогноз». Цей круглий стіл має стати першим етапом підготовки до проведення в листопаді-грудні 2011 року в Херсоні за участі Національного інституту стратегічних досліджень при Адміністрації Президента України, установ Національної Академії наук України, галузевих наукових установ та керівництва Херсонської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської областей та АР Крим тощо Круглого столу з питань еколого-ресурсної ситуації у Південно-Дніпровському (Причорноморському) регіоні, як одному з проблемних регіонів України, з метою предметного розгляду питання стосовно моніторингу стану еколого-техногенної безпеки та напрямів його удосконалення, як основи розуміння реальної еколого-ресурсної ситуації та її впливу на соціально-економічний стан, формування адекватних управлінських рішень його стабілізації та покращення на основі інвестиційно-інноваційної моделі сталого розвитку регіону. Такий захід буде проводитись відповідно до рекомендацій Круглого столу «Cучасні стратегії і підходи до попередження та пом'якшення еколого-техногенних наслідків надзвичайних ситуацій» (Національний інститут стратегічних досліджень, Київ, 15 червня 2011 року), де питання області розглядались окремо.
На засіданні круглого столу в облдержадміністрації будуть і представники нашої науково-експертної групи, які, ми сподіваємось, увійдуть і до складу Робочої групи супроводу реалізації Міжнародного проекту «Конкурентноспроможна Херсонщина», який започатковано з метою напрацювання практичних кроків подолання соціально-економічної та еколого-ресурсної кризи.
На другому етапі розгляду зазначених питань, ми сподіваємось, Екорада прийме участь у повному складі.
Інформація була прийнята до відома.

Голова Екоради Г.М. Романенко

Секретар засідання Л.В. Щепьоткіна

Пропонуємо вашій увазі також відео-інформацію круглого столу в рамках проекту «Конкурентоспроможна Херсонщина», яку ви можете знайти і на YouTube 

           

 

 

Екологічний календар