Новини. Події

18.11.2024
Учні Херсона дізналися про екологічні збитки від війни
Центр екологічної інформації КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся ...

Детальніше...

25.10.2024
Поточний стан справ у заповіднику «Асканії-Нова»
Скоро зима і всі природоохоронні заклади готуються до холодів. Не виняток і біосферний заповідник ...

Детальніше...

20.10.2024
Через паління сухої трави та обстріли втрачаємо ліси
Для нашого довкілля вересень став місяцем лісових пожеж. Вогнеборцям довелося ліквідувати 19 лісових ...

Детальніше...

Всі новини


Випадкове фото



Всі новини

Від мухоморів не вмирають, а от зеленушки не зовсім їстівні: цікаві лайфхаки від досвідченого грибника

21.10.2021

У Центрі екологічної інформації відбулася незвичайна лекція про гриби від грибника зі стажем Віталія Богданова. Виявилося, екс-депутат міської ради знає стільки лайфхаків зі збирання грибів, що вистачить, мабуть, на цілу книгу. Для бібліотеки він підготував найцікавіше: спростування популярних міфів про гриби, поради щодо того, де їх найкраще збирати, та чого слід остерігатися, аби уникнути отруєння.

Доповідач почав із того, що мікологія – доволі молода наука, і досі невідомо, куди відносити гриби, – до флори чи до фауни. Багато видів грибів науковці ще навіть не встигли відкрити!

 Віталій Богданов наголосив, що збирає тільки мікоризні гриби:
– Мікориза – це симбіотичне співжиття гриба з рослиною. Зазвичай таке співіснування реалізовується через корінь дерева. У цій взаємодії міцелій гриба колонізує корені чи інші органи рослини-хазяїна внутрішньо або зовнішньоклітинно. На Херсонщині основні представники цього виду – білі гриби, або, як їх ще називають, – боровики, червоноголовці, маслюки та підберезники, – розповідає Богданов.

Також грибник розповів: печериці він ігнорує, як і всі гриби, що ростуть із землі, і радить вживати в їжу «благородні» білі гриби. Вони не мають отруйних двійників, водяться по всій Україні, входять у симбіоз як із листяними, так і хвойними деревами. За словами Богданова, на присутність білих грибів вказує старий ліс. У нас в області вони водяться в Олешківському та Голопристанському районах.

Грибник висловився з приводу мухоморів:
– Якщо вже мова зайшла про мухомори, то останню смерть від них зареєстрували в Англії ще у 1863 році. Це сталося через те, що дівчинка, яка заблукала у лісі, кілька діб тільки їх і їла. Але, якщо людина скуштує мухомор, вона, звичайно, не помре, та може відчути наркотичне сп’яніння, тому в жодному випадку не раджу вам цього не робити, – наголосив лектор.

Далі пан Віталій поділився спостереженнями, що маслюки чомусь несправедливо непопулярні в порівнянні з іншими грибами. А дарма! Вони і смачні, і корисні. Маслюк – це «санітар лісу», тварини весь час користуються його лікувальними властивостями. Єдине – у цих грибах занадто багато хітину, а для травлення він не дуже корисний. Але вихід є: найбільша концентрація хітину – у ніжці гриба, тому, збираючи маслюки, треба просто зрізати шапочку, а ніжку залишити. Також Богданов розвіяв ще один міф: гриби не можна викручувати – треба зрізати:
– Більшість людей думають: якщо викрутити гриб із землі, грибниця буде пошкоджена. Це стереотип: грибниця дуже глибоко занурена у ґрунт, тому їй байдуже, що ви робите на поверхні з грибом. Навіть краще викручувати, таким чином вона швидше почне випускати нові гриби, – зауважив спікер.

Окрім білих, підберезників, красноголовців та маслюків, Богданов збирає ще й зеленушки. Але в Європі цей вид не вважають їстівним, бо через нього у Франції зафіксували 12 випадків отруєння, 3 з яких були смертельними. Вочевидь, це трапилося через те, що там зеленушку піддали недостатній термічній обробці, простіше кажучи, не досмажили. «У французькій кухні взагалі немає такого, щоб гриби спочатку варили, а потім смажили, як у нас», – коментує доповідач. За словами Богданова, у США проводили дослідження серед представників різних національностей та рас, за результатами яких зеленушку реабілітували: вона не отруйна. Єдиний мінус цих грибів – багато піску. «Ось вам лайфхак, як позбутися такої проблеми: під час промивання зеленушок потрібно рукою в мисці з водою робити воронку, й весь пісок буде осідати на дні».

Це лише невелика частина цікавих фактів про гриби від експерта. Після виступу В. Богданов відповідав на питання аудиторії. Лекція викликала неабиякий ажіотаж – усі присутні одразу захотіли в ліс на «тихе полювання», щоб неодмінно використати отримані нові знання.

Центр екологічної інформації Гончарівки планує і надалі запрошувати цікавих спікерів до себе в гості, а з паном Віталієм ми заздалегідь домовилися про зустріч у наступному році. Отож, всі до лісу! Адже осінь – найкраща пора для збору грибів.
Захід відбувся з дотриманням всіх обов’язкових протиепідемічних вимог.





Екологічний календар