18.11.2024
Учні Херсона дізналися про екологічні збитки від війни
Центр екологічної інформації КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся ...
25.10.2024
Поточний стан справ у заповіднику «Асканії-Нова»
Скоро зима і всі природоохоронні заклади готуються до холодів. Не виняток і біосферний заповідник ...
20.10.2024
Через паління сухої трави та обстріли втрачаємо ліси
Для нашого довкілля вересень став місяцем лісових пожеж. Вогнеборцям довелося ліквідувати 19 лісових ...
Співробітників Центру екологічної інформації бібліотеки Гончара часто запрошують на різні цікаві локації, пов’язані з нашим довкіллям та екологією: природоохоронні об’єкти, заповідники, узбережжя річок та морів, на суботники… Цього разу запрошення надійшло від засновниці хробачкової ферми! Так, вам не примарилося - буває і таке! Для того, щоб харчові відходи швидше перетворювалися на компост, господарі зі стажем не гребують допомогою маленьких друзів – хробаків. Для цієї справи беруть (лат. Eisenia fetida) червоних каліфорнійських хробаків.
Нас запросила Оксана Прохорова, жінка вже 3 роки власноруч займається виготовленням компосту в невеликій господарчій будівлі на власному подвір’ї. Зараз у неї там 100 кг органічних відходів, які перебувають у процесі перетворення на компост. Все це харчове сміття не її власне - вона співпрацює з 12 родинами, які погодилися віддавати їй свої відходи. Пані Оксана роздала людям 5-літрові відерця і раз або два на тиждень приїжджає за ними та забирає до себе, а потім віддає назад. Люди, які з нею співпрацюють, роблять це свідомо, бо не хочуть створювати додаткове навантаження на сміттєзвалища. Відомо, що саме харчові відходи без доступу повітря виділяють легкозаймистий газ метан, який швидко спалахує, особливо влітку. Оскільки на сміттєвих полігонах дуже багато різноманітного пластику та автомобільних шин, дим від цих пожеж смертельно небезпечний для людей та тварин. Тому розвантаживши сміттєзвалища містяни зможуть зменшити кількість отруйних речовин, які потрапляють у повітря, грунти та водойми навколо міста. Хробаків пані Оксана спочатку купувала через інтернет, а тепер успішно розводить їх сама. «Фермерша» каже, що планує масштабувати цей проект, щоб охопити більше районів Херсона. Якщо вас зацікавила ця ініціатива, пропонуємо вам пройти невелике онлайн опитування, яке допоможе згуртувати однодумців. Анкету створила сама пані Оксана, аби зрозуміти, кому з херсонців також цікаво компостування.
Отриманий компост жінка інколи продає, дарує знайомим, і звісно, використовує сама для свого городу!
То що ж можна кидати у компостер? Перелік органічних відходів досить великий:
Овочі, фрукти, ягоди;
Зів’ялі квіти, рослини, траву, листя;
Кавову гущу, чайну заварку;
Яйця, сири;
Борошняны вироби;
Дрібні кістки, хрящі;
Люфа;
Папір;
Лотки від яєць;
Органічні серветки Eco by NATY
Але Пані Оксана каже, що вже навчила своїх маленьких підопічних переробляти навіть ті відходи, які не рекомендовано, наприклад, залишки цитрусових , м’ясних та рибних страв. «Просто треба викидати їх не великими порціями і тоді хробачки будуть потроху звикати їсти і таке,» - каже жінка. У винахідливої херсонки компост з хробаками стоїть у «багатоповерхових» звичайних ящиках, які ми бачимо щодня у супермаркетах та на ринках. Класичний вермікомпостер, кожен бажаючий може замовити онлайн та компостувати у своїй квартирі. Сморіду від нього немає, запах схожий на аромат прілого листя. Насамкінець нашої екскурсії пані Оксана подарувала працівникам Екоцентру невелике відерце високоякісного компосту, яке можна використовувати як добрива на зелених зонах бібліотеки.
Нам, співробітникам Екоцентру, приємно, що наші містяни не сидять, чекаючи рішень від можновладців, а самі намагаються покращити екологічну ситуацію в регіоні. Можливо, приклад пані Оксани надихне і вас на опанування якогось «екологічного» хобі?