18.11.2024
Учні Херсона дізналися про екологічні збитки від війни
Центр екологічної інформації КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся ...
25.10.2024
Поточний стан справ у заповіднику «Асканії-Нова»
Скоро зима і всі природоохоронні заклади готуються до холодів. Не виняток і біосферний заповідник ...
20.10.2024
Через паління сухої трави та обстріли втрачаємо ліси
Для нашого довкілля вересень став місяцем лісових пожеж. Вогнеборцям довелося ліквідувати 19 лісових ...
В рамках проєкту «Чар-зілля Херсонщини» Центр екологічної інформації Гончарівки раніше знайомив вас з ендеміками Херсонської області, але ми вирішили трохи розширити ареал наших досліджень і просуватися на південь. Сьогодні поговоримо про ендеміки Криму, а саме цілющу рослину — Астрагал щетинястий.
Це багаторічна рослина заввишки 5-12 см. Чашечка (зовнішня частина квітки) в неї ворончато-трубчаста та біло-волосиста. Віночок (пелюстки) трохи довший від чашечки. Квітки майже сидячі, пелюстки 15-18 мм, фіолетового кольору. Листки 3-4 см завдовжки, з 5-7 парами ланцетних листочків 0.7-1.2 см завдовжки, з густим відстовбурченим м'яким пушком. Квітне астрагал у травні, плодоносить у червні. Боби довгасті, з боків стислі, коротко-біло-волосисті.
В Україні цей вид зростає на скелях — на півдні Криму, у Кримських горах. Брак відповідного середовища проживання через рекреаційну діяльність становить основну загрозу для цього виду. Цей вид занесений у Додаток I до Конвенції про охорону дикої природи та природних середовищ існування (Бернська конвенція). Захищений у заказниках Мис Айя та Урочище Демерджі. Занесений до Червоної книги Україні в статусі «Зникаючий».
Астрагал щетинястий має унікальні цілющі властивості від багатьох захворювань. Скіфи називали астрагал травою безсмертя і давали тільки найзаможнішим у своїх племенах. Він лікує від гіпертонії, хвороб нирок та селезінки, катаракти дихальних шляхів і запалення легень, захворювання серцево-судинної системи злоякісних новоутворень та цукрового діабету. В хід ідуть як листочки рослини так і коріння. Листя – заварюють у окропі, а з корінців роблять спиртові настоянки.