30.03.2025
Цікаві подробиці про Всесвітній День птахів
Дуже скоро, 1 квітня, світ відзначатиме день птахів. Це свято має довгу та цікаву історію – його ...
21.03.2025
Незабаром, 22 березня світ відмічатиме День водних ресурсів
Вода це є базовою річчю існування і розвитку всього живого на планеті, але разом з тим інколи здається, ...
12.03.2025
На ЧАЕС рятувальники ліквідували наслідки удару БПЛА
«Роботи з ліквідації наслідків атаки безпілотника на об'єкт «Укриття» ЧАЕС завершено. ...
В рамках проєкту «Чар-зілля Херсонщини» Центр екологічної інформації Гончарівки раніше знайомив вас з ендеміками Херсонської області, але ми вирішили трохи розширити ареал наших досліджень і просуватися на південь. Сьогодні поговоримо про ендеміки Криму, а саме цілющу рослину — Астрагал щетинястий.
Це багаторічна рослина заввишки 5-12 см. Чашечка (зовнішня частина квітки) в неї ворончато-трубчаста та біло-волосиста. Віночок (пелюстки) трохи довший від чашечки. Квітки майже сидячі, пелюстки 15-18 мм, фіолетового кольору. Листки 3-4 см завдовжки, з 5-7 парами ланцетних листочків 0.7-1.2 см завдовжки, з густим відстовбурченим м'яким пушком. Квітне астрагал у травні, плодоносить у червні. Боби довгасті, з боків стислі, коротко-біло-волосисті.
В Україні цей вид зростає на скелях — на півдні Криму, у Кримських горах. Брак відповідного середовища проживання через рекреаційну діяльність становить основну загрозу для цього виду. Цей вид занесений у Додаток I до Конвенції про охорону дикої природи та природних середовищ існування (Бернська конвенція). Захищений у заказниках Мис Айя та Урочище Демерджі. Занесений до Червоної книги Україні в статусі «Зникаючий».
Астрагал щетинястий має унікальні цілющі властивості від багатьох захворювань. Скіфи називали астрагал травою безсмертя і давали тільки найзаможнішим у своїх племенах. Він лікує від гіпертонії, хвороб нирок та селезінки, катаракти дихальних шляхів і запалення легень, захворювання серцево-судинної системи злоякісних новоутворень та цукрового діабету. В хід ідуть як листочки рослини так і коріння. Листя – заварюють у окропі, а з корінців роблять спиртові настоянки.