12.06.2025
Як Дніпропетровщина потерпає від війни
Дніпропетровська область переживає зараз, можливо, найважчий час, якщо рахувати від початку російської ...
04.06.2025
Цікаві та корисні онлайн заходи Екоцентру
На останньому тижні навчального року співробітники Центру екологічної інформації Гончарівки провели два ...
28.05.2025
Який вигляд зараз має колишнє Каховське водосховище?
Кілька днів назад співробітникам Центру екологічної інформації Гончарівки відкрилася унікальна нагода ...
В рамках проєкту «Чар-зілля Херсонщини» Центр екологічної інформації Гончарівки раніше знайомив вас з ендеміками Херсонської області, але ми вирішили трохи розширити ареал наших досліджень і просуватися на південь. Сьогодні поговоримо про ендеміки Криму, а саме цілющу рослину — Астрагал щетинястий.
Це багаторічна рослина заввишки 5-12 см. Чашечка (зовнішня частина квітки) в неї ворончато-трубчаста та біло-волосиста. Віночок (пелюстки) трохи довший від чашечки. Квітки майже сидячі, пелюстки 15-18 мм, фіолетового кольору. Листки 3-4 см завдовжки, з 5-7 парами ланцетних листочків 0.7-1.2 см завдовжки, з густим відстовбурченим м'яким пушком. Квітне астрагал у травні, плодоносить у червні. Боби довгасті, з боків стислі, коротко-біло-волосисті.
В Україні цей вид зростає на скелях — на півдні Криму, у Кримських горах. Брак відповідного середовища проживання через рекреаційну діяльність становить основну загрозу для цього виду. Цей вид занесений у Додаток I до Конвенції про охорону дикої природи та природних середовищ існування (Бернська конвенція). Захищений у заказниках Мис Айя та Урочище Демерджі. Занесений до Червоної книги Україні в статусі «Зникаючий».
Астрагал щетинястий має унікальні цілющі властивості від багатьох захворювань. Скіфи називали астрагал травою безсмертя і давали тільки найзаможнішим у своїх племенах. Він лікує від гіпертонії, хвороб нирок та селезінки, катаракти дихальних шляхів і запалення легень, захворювання серцево-судинної системи злоякісних новоутворень та цукрового діабету. В хід ідуть як листочки рослини так і коріння. Листя – заварюють у окропі, а з корінців роблять спиртові настоянки.