Новини. Події

25.10.2024
Поточний стан справ у заповіднику «Асканії-Нова»
Скоро зима і всі природоохоронні заклади готуються до холодів. Не виняток і біосферний заповідник ...

Детальніше...

20.10.2024
Через паління сухої трави та обстріли втрачаємо ліси
Для нашого довкілля вересень став місяцем лісових пожеж. Вогнеборцям довелося ліквідувати 19 лісових ...

Детальніше...

09.10.2024
Екоцентр самовдосконалюється і прислухається до лідерів думок
Днями співробітники Центру екологічної інформації Гончарівки взяли участь у дуже цікавому та корисному ...

Детальніше...

Всі новини


Випадкове фото



Всі новини

Екологічні лайфхаки до Великодня: як пофарбувати яйця без «хімії»

30.04.2021

Напередодні світлого свята Великодня віряни замислюються не тільки над одвічними таємницями світобудови, а й над тим, як, власне, відсвяткувати цей день так, щоб потім цілий рік було приємно про нього згадувати. Як оригінально прикрасити оселю? Що покласти до великоднього кошику? Яку паску приготувати: класичну чи з різними начинками та прикрасами; велику чи кілька маленьких?

І поки ви вирішуєте, працівники Центру екологічної інформації Гончарівки хочуть допомогти вам обрати найекологічніший спосіб фарбування яєць – традиційного символу свята, який означає зародження нового життя.

На сьогодні вже існує багато способів робити писанки та крашанки – можна тонувати лушпинням цибулі, є і харчові барвники, але останнім часом дуже популярними стали готові термонаклейки. Вони буквально заполонили супермаркети напередодні великодніх свят! А після у перемішку з яєчною шкаралупою створюють додаткове сміття...

Тож є сенс придивитися до більш екологічних способів фарбувати яйця. Сьогодні традиція створення писанок та крашанок – це не тільки спосіб вшанувати Воскресіння Христа, це вже стало одним із видів декоративно-ужиткового мистецтва, а також це – веселе дозвілля для дітей.
Про «бабусин» метод фарбування яєць цибулевим лушпинням ми вже згадували – крашанки виходять дуже приємного теплого брунатного кольору. Цей метод є дійсно екологічним, адже після нього не залишається купи непотрібних пластикових або поліетиленових обгорток, навпаки – харчові відходи створюють красу!

Цибуля
Нагадаємо, якщо хтось забув, як це робити: спочатку треба приготувати відвар зі шкірки ріпчастої цибулі й дати йому настоятися. Чим більше лушпиння, тим більш насиченим буде колір наших крашанок. Варити лушпиння потрібно півгодини. Потім, коли ця суміш настоїться, опустіть у неї яйця та доведіть до кипіння. Варіть 10 хвилин.

В арсеналі сучасної людини є купа інших природних матеріалів, якими можна фарбувати яйця.

Каркаде
Якщо ви хочете зробити писанки неймовірно гарного фіолетового кольору, візьміть 40 г чаю каркаде (суданська троянда). Каркаде насипаємо у велику чашку або піалу, заливаємо окропом і занурюємо туди варені яйця. Залишаємо їх там, допоки вода повністю не охолоне. Можна лишити на ніч, тоді колір буде ще більш насиченим. Після виймання яйця мають самостійно висохнути: їх не потрібно витирати, аби не стерти колір та своєрідний «мармуровий» малюнок. Уже сухі яйця можна обтерти ватним диском, зволоженим олією, щоб вони блищали, але матові вони також мають гарний вигляд.

Куркума
Куркума, як не складно здогадатися, забарвлює жовтим кольором. Нам знадобляться 2 столові ложки цієї приправи, висипаємо її в каструльку з холодною водою і розмішуємо, аби порошок рівномірно розчинився. Кладемо туди яйця та чекаємо, коли вода почне кипіти, після цього варимо ще 10 хвилин. Так само як і у попередньому рецепті, їх можна залишити у цьому відварі на усю ніч для набування більш яскравого відтінку жовтого.

Зеленка
Візьміть звичайну зеленку з аптечки. Окрім зеленки та яєць, нам знадобляться сіль, трохи оцту, медичні рукавички та каструля, яку не шкода. Як тільки яйця почнуть кипіти, додайте сіль (1 ст. л.) та 9% оцет (2 ст. л.), а потім – зеленку. Її кількість залежить лише від вашого бажання. Якщо вам потрібен світло-зелений колір, тоді додайте кілька крапель, якщо яскраво-зелений – виливайте усю пляшечку. Далі варіть яйця до готовності, а потім залиште їх у цій воді ще на 3-4 години. Вони стануть насиченого бірюзового кольору!

Червонокачанна капуста
Нам знадобиться 1 капустина вагою 1,5-2 кг. Спочатку капусту ріжемо великими шматками, кладемо її до каструлі й варимо у невеликій кількості води 20-30 хв. Яйця варимо вкруту, окремо від капусти. Після – капусту виймаємо. Вода має стати багряного кольору, як червоне вино. Коли вода охолоне до кімнатної температури, додаємо туди 1 ст. ложку оцту. Потім нарешті опускаємо яйця воду, щоб вона повністю вкривала майбутні крашанки. Тримати їх там можна від 20 хв до 24 годин. Пігмент червонокачанної капусти надає яєчній шкаралупі синій колір, тому можна їх витягати з інтервалом у годину, щоб мати крашанки різних відтінків – від світло-блакитного до індиго.

Також під час фарбування можна чіпляти до яєць різні листочки та пелюстки (щільно обгорнувши яйце панчохою), щоб вони прикривали в деяких місцях яйце від барвника, таким чином у вас будуть не просто однотонні крашанки, а з картинками. Можна обмотати яйце нитками уздовж і впоперек, тоді крашанка матиме симпатичні білі смужки.

Загалом способів декорування дуже багато, ми поділилися лише кількома з них для натхнення!

Працівники Центру екологічної інформації бажають вам гарних великодніх свят. Сподіваємося, що вам стануть у нагоді наші «зелені» лайфхаки!





Екологічний календар